Vyšli jsme z mlhy na čtvrtém ročníku Evropského dne jazyků v Kampusu Hybernská

Poslední zářijový den proběhl v pořadí čtvrtý ročník Evropského dne jazyků v Kampusu Hybernská s heslem „Vyjděte z mlhy“, z mlhy kognitivní i sociální. Tématem tentokrát byly dopady koronavirové pandemie nejen na jazyky a naši komunikaci, ale i na výuku nebo překladatelskou praxi. Návštěvníci měli možnost vyslechnout přednášky v rámci tří tematických bloků: Čeština jako druhý cizí jazyk z pohledu dětí a jejich učitelů, Komunikace všemi smysly a Překlad a tlumočení v době (po)pandemické. Obsah bloků a anotace k jednotlivým přednáškám naleznete na EDJ 2021.

Součástí programu byla také úniková hra Nouzový stav, v rámci níž si návštěvníci mohli vyzkoušet, jak těžké může být znovunabýt své jazykové schopnosti po prodělání covidu-19. Ve spolupráci s Fakultou humanitních studií jsme představili výstavu Severské jazyky, která vznikla v rámci projektu Jazyková pluralita: podpora malých jazyků a kultur.

Pokud jste EDJ 2021 nestihli osobně, můžete se začíst nebo zaposlouchat do rozhovorů věnovaných EDJ a tématu letošního ročníku v Napsali o nás, můžete využít naše materiály pro projektové hodiny do škol nebo si připomenout dění přímo v přednáškových místnostech na našem Instagramu: https://www.instagram.com/libraryoflanguages/.

Nová generace překladu. Křest časopisu „21“ – Literárně-překladatelský projekt na podporu menších jazyků a autorů v nich píšících.
Atmosféra chladného severu. Výstava Severské jazyky.
Jak se dělá učebnice? Na to odpověděla přednáška v rámci bloku Čeština jako druhý jazyk z pohledu dětí a jejich učitelů.
Roztomilé drobnosti. Jazykové podtácky Library of Languages.
Jak se tlumočí na dálku? Přednáška překladatelského bloku.